Свяченого яєчка, доброї паски
і сонця окрайчика - з Божої ласки!
У мирі та щасті, добрі та любові
святкуйте Великдень в родинному колі!
Великдень відзначають у багатьох країнах світу. І в кожній країні в пасхальну неділю накривають щедрий стіл.
Про те, як святкують православний Великдень в Україні, ми всі добре знаємо. І з нетерпінням чекаємо Світлого Христового Воскресіння, щоб скуштувати традиційні паски, паски та писанки.
Сьогодні ми вам розповімо, які страви будуть прикрашати столи на Великдень у різних країнах світу.
Великобританія
Британським дітям великодній заєць в недільний ранок залишає в кошиках солодощі і фарбовані яйця. Вони весело шукають яйця, а потім весь день змагаються, катаючи свої писанки з гірок. У Великобританії та Ірландії до Великодня готують Симнела - кекси з родзинками і цукатами. Симнела покривають марципанами або глазур'ю, їх прикрашають 11 кульками марципанів за кількістю апостолів Христа.
В англійців є і особливі "хрестові" булочки з родзинками і корицею.
Перед випічкою на них роблять прорізи у вигляді хреста, а після приготування туди засипають цукрову пудру і заливають глазур.
До святкового столу тут запікають традиційного смаженого баранчика з овочами.
Італія
Італійці готують на Великдень Коломбо - сирне блюдо з лимонним ароматом. Коломбу покривають мигдалем або мигдальною глазур'ю. Італійці їдять на Великдень баранину зі смаженими артишоками, салат з солодкого перцю з помідорами і оливками. Нерідко пасхальний стіл прикрашає солоний пиріг з яйцями і сиром.
Франція
Під Франції великодні традиції різняться в кожному місті. Так в Оверні на Великдень печуть товсті млинці пачадес. У Савойї на стіл подають плетені кошики кавагнатс, в які кладуть яйця червоного кольору. У деяких містах Франції на Великдень печуть пряники у вигляді коників.
Португалія
Тут подають солодкий пиріг Фолар. Він круглої форми, а зверху його прикрашають звареними круто яйцями. На Великдень в Португалії підносять один одному кульочки з глазурованими мигдальними горішками або арахісом. Дітям дарують до свята традиційні великодні шоколадні яйця.
Мальта
На Мальті печуть фіголлі - Пряники у вигляді тварин, фруктів, автомобілів і навіть ляльок. Їх роблять з щільного тесту з мигдальною борошном. Кожна фіголлі складається з декількох коржів, скріплених між собою шоколадом. Зверху їх прикрашають кольоровою глазур'ю.
Австрія
Австрійці їдять на Великдень рандлінг - виріб з дріжджового тіста у вигляді усіченої піраміди. Усередині рандлінга - начинка з рому, кориці, родзинок і волоських горіхів.
Іспанія
В Іспанії на Великдень печуть мигдальні пестіньос - рулети, политі медом. Валенсійці готують зазвичай до свята бісквітний торт з мигдалем і джемом. Прикрашають його пасхальними шоколадними яйцями.
Угорщина
Тут до великоднього столу подають яскраво розписані яйця, копчену і варену шинку, здобний пиріг-плетінку. Головна дійова "особа" на столі - пасхальний баранчик, якого запивають відмінним токайським вином.
Чехія
Чехи на Великдень дарують один одному пряник у вигляді баранчика. На стіл подають великоднього зайця, який на їхню думку "висиджує" фарбовані яйця.
Австралія
Головне прикраса свята в Австралії - великодні яйця з шоколаду. Великодній сніданок тут прикрашають особливі булочки під назвою бун із зображенням хреста. Але головний її герой свята - традиційний австралійський торт "Павлова", названий так на честь знаменитої російської балерини. Він складається з білосніжного безе, нагадує балетну пачку, щедро прикрашений суницею, ківі, ананасами й мандаринами.
Немає коментарів:
Дописати коментар